Mozgásszervi rendelés Budapesten - Siófokon


Go to content

Manuálterápia

Szolgáltatásaink

Manuálterápia

A manuális terápia főként kézzel végzett diagnosztikus és kezelő fogások együttese, melyekkel a mozgásrendszer reverzibilis betegségeit kezeljük.

A manuális medicinával rendkívül sok mozgásrendszeri elváltozás meglehetősen hatékonyan kezelhető, csökkenthető a fájdalom és javítható a funkció.

A manuálterápia szilárd anatómiai, élettani, kórtani ismereteken nyugvó gyakorlatorientált tudományterület. A terapeutának jártasnak kell lennie az egészségügyi tudományokban, éppen ezért ma Magyarországon államilag akkreditált manuálterápiás képzésen csak orvos vagy gyógytornász vehet részt.

A manuális terápiáknak ma már jelentős nemzetközi szakirodalma van, a technikák hatásait kutatások vizsgálják és igazolják, ezáltal teszik a lehető legbiztonságosabbá ezt a módszert.

A világban több iskola is létezik, mi rendelésünkön főként az orosz orvosi akadémia manuális rendszerét, melyet gyakran
Barvicsenkó féle manuálterápiának is neveznek és Mulligan manuálterápiás rendszerét alkalmazzuk.

A klasszikus
Barvicsenkó manuálterápiás kezelés során a csigolyák közti ízületek állapotának normalizálására, valamint a környező izmok tónusának harmóniájára törekszünk. A gerinc ízületeinek blokkolódása mozgásbeszűkülést, a környező izmokban kóros tónusváltozást és nem utolsó sorban fájdalmat okoz. A kezelés eredményeként a gerinc aktív mozgásai visszatérnek, a fájdalom csökken, illetve megszűnik. A kezelés során általában roppanó hang hallatszik, mely a blokkolt ízület oldódásának egyértelmű jele. A köznyelvben ez a fajta manuális eljárás, mint "csontkovácsolás" ismert.
Derékfájás esetén sok esetben kombináltan alkalmazzuk a McKenzie terápiával.

Mulligan szerint a fájdalmas mozgáskorlátozottság oka lehet az ízületben lévő pozíciós hiba.
A technika lényege, hogy a passzív mobilizációt fenntartva, aktív mozgást végeztetünk a beteggel. Ennek köszönhetően korrigálódik a pozíciós hiba az ízületben és a mozgás fájdalommentessé válik.
Alkalmazható subacut és acut esetekben, gyerekeknél, felnőtteknél egyaránt.

Rendeléseinken szükség szerint egy speciális manuális eljárást is alkalmazunk, az un.
perifériás idegmobilizálást.
Ennél a technikánál az idegrendszert, fájdalomérzékeny és sérülékeny mozgásrendszerünk alapvető részeként kell szem előtt tartani. A kezelési stratégiát mind a perifériás idegi fájdalom, mind pedig a központi idegrendszer plaszticitása oldaláról kell megközelíteni. A terápia lényege speciális tesztek végrehajtása, ami a perifériás idegek működésének és állapotának tesztjeként szolgál. A fent említett tesztek után és a diagnózis valamint differenciáldiagnózis felállítása után, kezelésre kerül sor. A terápia célja a perifériás idegek gyulladáscsökkentése, blokádjainak megszüntetése, mozgásterjedelem növekedése, fájdalomcsökkenés elérése.

A manuálterápiás eljárások kiválóan alkalmazhatók együtt a K-active tape technikával.


Rendelésünkön a Semmelweis Egyetem Általános Orvosi Kara által elismert, államilag akkreditált vizsgával rendelkező manuálterapeuta dolgozik.

Back to content | Back to main menu